Zonguldak Haber
HV
29 MART Cuma 02:54

Bebeklerde güvenli uyku önemli

Sivas Numune Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları'ndan Dr. Hasan Çetinkaya, bebeklerde güvenli uyku ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 23-08-2022 12:53   Güncelleme : 23-08-2022 12:53
Bebeklerde güvenli uyku önemli

SİVAS (İGFA Uykunun büyüme ve gelişme için önemini belirten Uzm. Dr. Hasan Çetinkaya, “Sağlıklı bir büyüme ve gelişme için bebeklerde uyku çok önemli bir yere sahiptir. Bebeklerde Güvenli Uyku ebeveynlerin dikkat etmesi gereken ve ihmal edilirse ölüm dahil ciddi problemlere yol açabilen önemli bir durumdur” dedi.

Güvenli uyku için tavsiyelerde bulunan Uzm. Dr. Çetinkaya, “Bebeklerde güvenli uyku için; bebek 1 yaşına gelene kadar sırt üstü pozisyonda uyumalı, ilk 6 ay en azından anne ile aynı odada ancak ayrı yatakta uyumalıdır. Bebeğin yatak zemini sert, düz ve çarşafı gergin olmalı ve yatağı yumuşak ve eğimli olmamalıdır. Yine bebek yatağın içinde uyku güvenliğini tehlikeye sokacak fazla yorgan, peluş oyuncak gibi tehlike oluşturacak cisimler bulunmamalıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ani bebek ölümü riski daha azdır. Gerek hamilelik döneminde gerekse doğum sonrası ebeveynlerin sigara ve alkol kullanımından uzak durması bebeğin uyku güvenliğiyle ilişkilidir. Sigara tiryakisi anne ile aynı yatakta uyuyan bir bebekte Ani Bebek Ölümü riski normale göre 10 kat daha fazladır. Bebek odasının ideal sıcaklığı 20-22 derece olmalıdır. Bebeğin aşırı terlemesi ve başının örtülmesi uyku güvenliğini etkiler. Yine bebek 3-4 aylık oluncaya kadar hafif bir örtü ile yapılan gevşek kundak bebeğin uykuda güvende hissetmesini sağlar. Bebekler düzeni sever. Uyku öncesi masal, ninni söylenmesi, bezinin değiştirilmesi gibi bir uyku rutini oluşturulması bebeğin uykuya geçişini kolaylaştırır” diye konuştu.

Uzm. Dr. Çetinkaya, Güvenli uyku için ailelere sorumluluk düştüğünü kaydetti.

AdminAdmin

YORUMLAR